Blogi_kareliadata_miia

XAMPP:n asennus

XAMPP – Mikä se on ja miten se asennetaan omalle tietokoneelle?

Xampp on kehitysympäristö ja -työkalu. Alunperin se kehitettiin sivustojen suunnittelijoille ja ohjelmoijille välineeksi testata työnsä omalla tietokoneella ilman internet yhteyttä. XAMPP toimii sinun omalla tietokoneella ns. paikallisena palvelimena. Xamppia voi käyttää moneen tarkoitukseen, mutta tässä postauksessa puhun lähinnä WordPress-sivujen näyttämisestä.

Selvyyden vuoksi muutama sana palvelimesta ja selaimesta. Data liikkuu palvelimen ja selaimen välillä. Ne voi toimia “yli verkon” eli olla eri paikassa tai sitten paikallisena palvelimena omalla tietokoneella (kuten XAMPP). Selain (esim. Chrome) näyttää käyttäjälle käyttöliittymän, kuten nettisivut. Kun käyttäjä klikkailee nettisivuilla, niin selain antaa palvelimelle pyyntöjä, että: “Lähetäppäs nyt näytille tämmöstä ja tuommosta.” Verkkosivuja ei siis voi esittää ilman palvelinta. Palvelimen tehtävä on mm. vastata näihin selaimen pyyntöihin ja säilyttää dataa (esim. nettisivuja).

Jos sinulla ei vielä ole ostettuna palvelintilaa verkkosivuja varten tai pääsyä palvelimelle niin Xamppin avulla voit silti katsella WordPress-sivustoja. Et tarvitse ostettua palvelintilaa, vaan Xampp toimii koneellasi paikallisena palvelimena.  Xampp sisältää Apachen (web-palvelinohjelmisto, joka vastaa selaimen pyyntöihin ja tarjoilee sille tiedostoja) MySQL:n (tietokantajärjestelmä, jota voidaan käyttää tietojen tallentamiseen) ja php-ympäristön (PHP on laajasti web-sivustojen ohjelmointiin käytetty ohjelmointikieli) sekä näiden hallintatyökalun Xampp Control Panelin.

Valmiit WordPress sivut voit siirtää myöhemmin toiselle palvelimelle.
Lue tästä lisää nettisivujen siirtämisestä palvelimelle

Lue tästä kuinka lataat WordPressin omalle koneelle

 

XAMPP:n lataaminen omalle koneelle

Xamppin voit ladata tästä osoitteesta. https://www.apachefriends.org/download.html

xampp-osoite

 

Valitse omalle käyttöjärjestelmällesi sopiva versio (windows, linux, os-x) ja lataus lähtee käyntiin. Maciin riittää tuo kevyempi (163Mb) versio vallan mainiosti.

xampp-for-os-x

 

Kun lataus on valmis tuplaklikkaa kuvaketta.

 

Tämän jälkeen paina “open”.

 

Tietokoneesi kysyy salasanaa. Anna salasana ja paina OK.

 

sitten alkaa “next”-nappulan painaminen 🙂

 

 

 

 

 

Kun lataus on valmis, paina “next” ja sen jälkeen “Finish”.

 

Kuinka XAMPP toimii?

Nyt XAMPP on asennettu. Katsotaan seuraavaksi mistä XAMPP löytyy ja miten se käynnistetään. XAMPP löytyy sovelluksista (applications).

applications

 

xampp-folder

 

XAMPP käynnistetään klikkaamalla alla näkyvää kuvaketta

kaynnista-xampp

 

Sen jälkeen koneesi kysyy taas salasanan

salasana

 

XAMPP:n hallintapaneeli aukeaa ja se näyttää tältä:

xampp-controlpanel

 

XAMPP käynnistetään valitsemalla “Manage Servers” välilehti ja painamalla joko “start all” tai valitsemalla MySQL ja painamalla “start”. Tämän jälkeen käynnistetään myös Apache samalla tavalla. MySQL ja Apache riittää. Itse usein laiskuuttani käynnistän kaikki yhdellä napin painalluksella 🙂

start-xampp

 

Tämän jälkeen kannattaa tarkistaa, että XAMPP varmasti toimii. Avaa selain ja kirjoita osoiteriville: localhost. Selaimeen pitäisi ilmestyä XAMPP:n juuressa (htdocs) olevat kansiot/tiedostot

localhost

Nyt XAMPP on asennettu ja se toimii!

Terkuin Miia

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin