kareliadata_blogi

Nettisivujen siirtäminen palvelimelle FTP-yhteydellä

FTP-yhteys – helppo ja nopea tapa

Tiedostojen siirtäminen FTP-yhteydellä on todella helppoa ja nopeaa. Aiemmassa postauksessa kerroin kuinka WordPress-sivusto on helppo siirtää lisäosan avulla. Sen pääset lukemaan tästä. FTP-yhteydellä voit siirtää mitkä tahansa verkkosivut palvelimelle.

Itse käytän siirtämiseen ilmaista FileZilla-ohjelmaa. Se on yksinkertainen ja helppo, ns. ”yhden napin painalluksella”-toimiva. FileZilla on myös helppo asentaa koneelle. Netistä löytyy hyviä ohjeita asentamiseen. FTP-yhteydellä voit siis siirtää helposti tiedostoja omalta koneelta palvelimelle ja toisin päin.
FileZillan saat ladattua osoitteesta: https://filezilla-project.org/

 

download-filezilla

 

Yhdistäminen palvelimelle

Yhteyden muodostamista varten tarvitset käyttäjätunnukset palvelimelle. Web-hotellin ostamisen yhteydessä olet saanut käyttäjätunnuksia ja salasanoja eri tarkoituksiin. Niiden joukossa on myös FTP-yhteyden käyttäjänimi, salasana ja hosting nimi.

sahkoposti

 

Avaa FileZilla-ohjelma muodostaaksesi yhteys. ikkuna näyttää tältä. Yhteyttä ei ole vielä.

Filezilla-ikkuna

 

Kirjoita ”host” kohtaan FTP-palvelimen nimi eli muotoa: wwwXX.zoner.fi (X = numero). Tämän jälkeen anna käyttäjätunnus ja salasana. Web-hotellit, niin esim. Zoner, toimii ilman portin numeroa, mutta joihinkin yhteyksiin saatat tarvita portin numeron ja se on 21 tai 22 (salattu sftp-yhteys). Tämän jälkeen paina Quickconnect.

kayttajatunnus

 

Ensimmäisen kerran palvelimelle yhdistettäessä FileZilla näyttää palvelimen sertifikaatin ja kyselee, että onko yhteys luotettava? Paina OK.

hyvaksy

 

Yhteyden tallentaminen

Jos kyseessä on sellainen palvelin mitä käytät jatkossa usein, kannattaa yhteys tallentaa FileZillaan. Paina oikeasta yläreunasta ”site manager”.

tallenna-ftp-yhteystieto

 

Tässä ikkunassa näet tallennetut yhteydet. Minulla on tallennettuna oma webhotelli eli Zoner ja koulun palvelin. Yhteydet on nopeampi ottaa uudelleen käyttöön kun ne ovat tallennettuna FileZillaan. Lisätäksesi uuden yhteyden paina ”New site” ja täytä taas samat tiedot eli host (FTP-palvelimen nimi), user (käyttäjätunnus) ja password (salasana).

tallenna-yhteys

 

Nyt sinulla on yhteys palvelimelle. Pääikkunassa näkyy ylhäällä yhteyden muodostumisen status ja viimeisellä rivillä lukee: “Status: Directory listing of “/” successful”. Alempana vasemmalla näkyy tietokoneesi tiedostot ja oikealla palvelimen tiedostorakenne.

filezilla-tiedostot

 

Valitse ensin palvelimen tiedostoista (eli oikealta puolelta) kansio, johon tiedostot siirretään. Yleensä ne siirretään public_html nimiseen kansioon. Tiedostoja pystyt siirtämään puolin ja toisin ihan vaan raahaamalla niitä hiirellä. Helppoa!

Nyt tiedostot on siirretty! Sulje FTP-yhteys kun et tarvitse sitä enää.

Terkuin Miia

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin